Անասնաբուծական մթերքների վերամշակման տեխնոլոգիաների ամբիոն

Կարախանյան Մարինա Գեորգիի

տեխ․գիտ․թեկն․, դոցենտ

Ամբիոնի վարիչի պաշտոնակատար

Հետադարձ կապ

    • ՀՀ, Երևան, 0009, Տերյան 74, ՀԱԱՀ, I մասնաշենք, սենյակ 107, 108, 209, 211
    • (+374 12) 54 51 59, ներքին 4-83
    • [email protected]
    • [email protected]

Պրոֆեսոր Զ․Ք․Դիլանյանի անվան Անասնաբուծական մթերքների վերամշակման տեխնոլոգիաների ամբիոնը ՀԱԱՀ Պարենամթերքի տեխնոլոգիաների ֆակուլտետի թողարկող ամբիոններից է, որը մասնագետներ է պատրաստում 2 կրթական ծրագրով՝ «Պարենամթերքի տեխնոլոգիա» և «Սննդամթերքի անվտանգություն»:
Մրցունակ մասնագետներ պատրաստելու նպատակով նշված մասնագիտությունների 1-ին և 2-րդ կուրսերի ուսանողները ուսումնա-ճանաչողական պարապմունքներ են անցկացնում ճյուղի առաջատար ձեռնարկություններում՝ «Դուստր Մարիաննա» ՍՊԸ, «Բոնիլատ» ՍՊԸ, «Նատֆուդ» ՓԲԸ, «Բեկոն Պրոդուկտ» ՍՊԸ, «Ստանդարտ Դիալոգ» ՍՊԸ, ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ ՊՈԱԿ, իսկ 3-րդ, 4-րդ և 5-րդ կուրսերի ուսանողները՝ դասապարապմունքներ՝ մասնակցելով տարբեր մթերքների պատրաստման արտադրական գործընթացներին։
Ամբիոնի համակարգչային տեխնիկայով հագեցած լսարանում դասախոսություններն ուղեկցվում են տեսաֆիլմերի, տեսադիտական նյութերի, շնորհանդեսների ցուցադրմամբ, ինչն ավելի տեսանելի և մատչելի է դարձնում ներկայացվող նյութը: Լաբորատոր-գործնական պարապմունքների ընթացքում ուսանողներին հնարավորություն է ընձեռվում մշակել տարբեր տեսակի մթերքների բաղադրագրեր՝ անարատ և թթու կաթնամթերք, պանիրներ, մսահացեր, երշիկներ, բաստուրմա, սուջուխ և այլն, իրականացնել դրանց լաբորատոր պատրաստումը, ապա կազմակերպել համտեսներ և ստացված մթերքների լաբորատոր հետազոտում:
Վերջին տարիներին ՊՏ և ՍԱ մասնագիտությունների ուսանողներն իրենց պատրաստած մթերքները ներկայացրել են Արմպրոդէքսպոյին և ՀԱԱՀ-ում անցկացվող միջազգային գիտաժողովներին՝ ստանալով դրական կարծիքներ և գործնական մի շարք առաջարկներ։
2018-2019 ուստարվանից ամբիոնում դասավանդվող բոլոր առարկաների գծով դասախոսությունների և լաբորատոր-գործնական պարապմունքների նյութերն ուսանողներին հասանելի են էլեկտրոնային MOODLE համակարգի միջոցով․ այն հնարավորություն է տալիս ուսանողներին անմիջապես ծանոթանալ դրանց և առաջացած հարցերի դեպքում դիմել դասախոսներին:
Ամբիոնի մագիստրանտները և ասպիրանտները գիտահետազոտական աշխատանքների մի մասը կատարում են ամբիոնի լաբորատորիաներում, ստացված արդյունքները հրատարակվում են ճանաչում ունեցող տարբեր պարբերականներում:
Եվրամիության կողմից ֆինանսավորվող AWDA միջազգային ծրագրի շրջանակներում ամբիոնին կից ստեղծվել են մսամթերքի և ձկանմթերքի տեխնոլոգիական DEMO լաբեր:

Երևանի անասնաբուծական-անասնաբուժական ինստիտուտի Կաթի և կաթնամթերքի տեխնոլոգիայի ամբիոնը կազմավորվել է 1930 թվականին գիտության վաստակավոր գործիչ, պրոֆեսոր Ա.Հ. Քալանթարի կողմից:1993 թվականից ամբիոնը մասնագետներ էր պատրաստում նաև մսի և մսամթերքի տեխնոլոգիայի, 1996 թվից` ձկան և ձկնամթերքի, մանկական և ֆունկցիոնալ սննդի տեխնոլոգիայի, 2006 թվից` գյուղհումքի և պարենամթերքի փորձաքննության, ստանդարտացման և սերտիֆիկացման մասնագիտություններով: 2008թ. ամբիոնը վերանվանվել է անասնաբուծական մթերքների վերամշակման տեխնոլոգիաների ամբիոն։

Ամբիոնի դասախոսական և ուսումնաօժանդակ կազմը

  1. Աղաբաբյան Աշոտ Արմենի – տեխ.գ.դ., պրո‎ֆեսոր
  2. Բեգլարյան Անահիտ Ռազմիկի – տեխ.գ.դ., պրո‎ֆեսոր
  3. Արաքսյանց Անդրեյ Էդուարդի – տեխ.գ.թ., դոցենտ
  4. Թումանյան Աննա Վլադիմիրի – տեխ.գ.թ., դոցենտ
  5. Սահակյան Էմմա Լենդրուշի – տեխ.գ.թ., դոցենտ
  6. Դաշտոյան Աննա Լևոնի – տեխ.գ.թ., դոցենտ
  7. Չատինյան Նառա Ռա‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ֆիկի – տեխ.գ.թ., դոցենտ
  8. Աղաբաբյան Արփինե Մնացականի – տ.գ.թ., դասախոս
  9. Գրիգորյան Ալիսա Համոյի – տ.գ.թ., դասախոս
  10. Բաղդասարյան Մերի Էռնեստի – տ.գ.թ., դասախոս
  11. Երիմյան Սերոբ Գուրգենի – տ.գ.թ., ասիստենտ
  12. Ղարիբյան Քրիստինե Հայկի – ասիստենտ
  13. Վարդանյան Գոհար Գագիկի – ասիստենտ
  14. Սարոյան Անահիտ Վոլոդյայի – ասիստենտ
  15. Հովսեփյան Լուսինե Սամվելի – ասիստենտ, մասնագետ
  16. Մուրադյան Սեդա – մասնագետ
  17. Զոհրաբյան Տաթևիկ Արմենի – մասնագետ

Դասավանդվող առարկաները

Բակալավրիատ (առկա ուսուցում)

Կենդ. ծագ. մթերքի վերամշակման տեխնոլոգիա
Մասնագիտական ներածություն
Ջերմային պրոցեսներ
Սննդի քիմիա
Սննդային հավելումներ
Երշիկեղենի և հումաղադրված մթերքների արտադրություն տեխնոլոգիա /կամընտրային/
Թթու կաթնամթերքի արտադրության տեխնոլոգիա /կամընտրային/
Ծխեցված և չորացված ձկնամթերքի արտադրության տեխնոլոգիա /կամընտրային/
Կենդանական ծագման մթերքի արտադրության և պահպանման տեխնոլոգիա
Կենդանական ծագման հումքի վերամշակման և պահպանման տեխնոլոգիա
Սննդամթերքի արտադրությունում որակի կառավարման համակարգեր
Սննդի շղթայում վտանգների վերլուծություն և կառավարում
Անթափոն արտադրություն /կամընտրային/
Սահմանային վերահսկողություն
Սննդամթ․ տեխնոլոգիա
Ռիսկերի կառավարումը սննդարդյունաբերություններում /կամընտրային/
Արտադրության սանիտարիա և հիգիենա
Արտադրական գործ․ սպասարկում
Ապուխտների և կիսապատրաստվածքների արտադրություն /կամընտրային/
Մանկական և ֆունկցիոնալ սննդամթերքի տեխնոլոգիա /կամընտրային/

Բակալավրիատ (հեռակա ուսուցում)

Ռիսկերի վերլուծությունը սննդարդյունաբերություններում
Ջերմային պրոցեսներ
Սննդի քիմիա
Սննդային հավելումներ
Ապուպտների և կիսապատրաստվածքների արտադրություն /կամընտրային/
Պանրագործություն, կարագագործություն /կամընտրային/
Ձկան մարինացում և պրեսերվների արտադրություն /կամընտրային/
Սննդի գործարանների նախագծում
Սառնարանային մշակում և պահպանում /կամընտրային/
Կաթնային պահածոների արտադրության տեխնոլոգիա /կամընտրային/
Ձկան պահածոների արտադրություն /կամընտրային/

Քոլեջ

Մասնագիտական եզրույթներ
Ստանդարտացում, հավաստագրում և չափագիտություն
Մսի և մսամթերքի վերամշակման և պահպանման սարքեր և գործիքներ
Մսի և մսամթերքի փաթեթավորում, տարայավորում, մակնշում
Սպանդի կազմակերպման հմտություններ
Թռչունների սպանդի կազմակերպման հմտություններ
Հիմնական հումքի և օժանդակ նյութերի ընդունման և պահեստավորման հմտություններ
Մսի և մսամթերքի փաթեթավորում, տարայավորում, մակնշում
Մսամթերքի ջերմամշակման կազմակերպման հմտություններ
Մսամթերքի հովացման և չորացման գործընթացի կազմակերպման հմտություններ
Մսամթերքի պահպանման գործընթացի կազմակերպման հմտություններ
Մսամթերքի պահպանման գործընթացի կազմակերպման հմտություններ
Մսամթերքի պահպանման գործընթացի կազմակերպման հմտություններ ու աղաչորացված արտադրության կազմակերպման հմտություններ
Մսային կիսապատրաստվածքների արտադրության կազմակերպման հմտություններ
Պրոցեսներ և ապարատներ
Կաթի ընդունման և վերամշակման կազմակերպում
Կաթի և սերի արտադրության կազմակերպում
Ստանդարտացում, հավաստագրում և չափագիտություն
Կաթնամթերքի սառնարանային տեխնոլոգիա
Պանրի արտադրության կազմակերպում
Կարագի արտադրության կազմակերպում
Երկրորդային հումքից պատրաստվող կաթնամթերքի տեխնոլոգիա
Մսի և մսամթերքի արտադրության տեխնոլոգիական գործընթացը
Աշխատանքային փաստաթղթերի կազմում
Սանիտարիայի և հիգիենայի պահպանում
Մսամթերքի սառնարանային տեխնոլոգիա
Մսի և մսամթերքի փաթեթավորում, տարայավորում, մակնշում
Ենթամթերքների վերամշակման հմտություններ
Մսեղիքի մասնատման հմտություններ
Մսեղիքի ոսկրազատման և ջլազատման հմտություններ
Աղադրման խառնուրդների նախապատրաստման և հումքի հասունացման հմտություններ
Մսաղացից օգտվելու հմտություններ
Լցոնախառնիչի և կուտտերի շահագործման հմտություններ
Լցոնի ներարկման, ձևավորման և նախնական մշակման հմտություններ
Կաթի ընդունման և վերամշակման սարքավորումներ
Կաթի և կաթնամթերքի տեղափոխման, լցման, պատրաստման, փաթեթավորման սարքավորումներ և հոսքագծեր
Սանիտարիայի և հիգիենայի պահպանում
Աշխատանքային փաստաթղթերի կազմում
Կաթնամթերքի սառնարանային տեխնոլոգիա

Մագիստրատուրա

Ակադեմիական գրագիտություն և գիտական հետազոտության մեթոդներ
Ակադեմիական գրագիտություն և գիտական հետազոտության մեթոդներ
Արտադրանքի նույնականացում և կեղծում
Սննդամթերքի արտադրության կենսատեխնոլոգիա
Սննդամթերքի արտադրություն
Թեզի պաշտպանություն
Արտադրական պրակտիկա
Երկրորդային հումքի վերամշակման տեխնոլոգիաներ /կամընտրային/
Իրացվող արտադրանքի փաստաթղթավորում
Սննդամթերքի արտադրության ռիսկերի կառավարում /կամընտրային/
Ֆերմենտացման գործընթացները սննդի կենսատեխնոլոգիայում /կամընտրային/