Ագրոնոմիական ֆակուլտետ

Արմենակ  Ջալլադի Տեր-Գրիգորյան

գյուղ.գիտ.թեկն., դոցենտ

Դեկանի պաշտոնակատար

Հետադարձ կապ

  • ՀՀ, Երևան, 0009, Տերյան 74, 1-ին մասնաշենք, 202 սենյակ
  • (+374 10) 52 86 77, ներքին՝ 3-60, 3-65
  • agronomy@anau.am

Ֆակուլտետն առաջնորդվում է կրթության ուսանողակենտրոն և «Smart» մոտեցումներով, խրախուսում է արտալսարանային ուսուցումը, արժանահավատ և վերջնարդյունքահեն գնահատումը: Դիպլոմային աշխատանքների և մագիստրոսական թեզերի թեմատիկայի ընտրությունն իրականացվում է արտադրությունում դրանց կիրառականության ապահովման նկատառումներով: Մագիստրանտների հետազոտական աշխատանքների ղեկավարման համար ներգրավված են գյուղատնտեսության ոլորտի առաջատար գիտաշխատողներ: Ֆակուլտետի որոշ ուսանողներ և մագիստրանտներ ինտեգրված են և մասնակցում են միջազգային ուսումնական, գիտական և պրակտիկ ծրագրերում: Ակտիվ է դասախոսների և հետազոտողների մասնակցությունը միջազգային կազմակերպությունների հետ համատեղ ծրագրերին։
Իրականացնում է ուսանողների և մագիստրանտների փորձուսուցումը հանրապետության գյուղոլորտի առաջավոր կազմակերպություններում (ԲԲՏՄ, Սպայկա, Օռվակո, Էկոգլոբ, Սևան ազգային պարկ, Կանաչ արահետ, Ագրոտրենդ, Սյունիք ֆուդ և այլն), մասնավոր ֆերմերային տնտեսություններում, ՀՀ Էկոնոմիկայի նախարարության ստորաբաժանումներում, Սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնում, ինչպես նաև համալսարանի ուսումնափորձնական տնտեսություններում:
Ֆակուլտետի մի շարք երիտասարդ դասախոսներ ներգրավված են և վերապատրաստումներ են անցնում միջազգային ծրագրերում և արտերկրի առաջատար բուհերում:
Ֆակուլտետի դասախոսական կազմն, ըստ մասնագիտական առանձնահատկությունների, մասնակցում է արտադրությանը մատուցվող խորհրդատվական գործընթացներին:

ֆակուլտետը համագործակցում է ՄԱԿ-ի պարենի և գյուղատնտեսության համաշխահային գրասենյակի, Կովկասի տարածաշրջանի ագրոկենսաբազմազանության պահպանման հայկական գրասենյակի, Նորվեգիայի Սաէրհեիմի կենսաէկոնոմիկայի ինստիտուտի, Թրոմսոյի արկտիկական համալսարանի, Իտալիայի Դելլ Մանշ պոլիտեխնիկական համալսարանի (Անկորա), Ռուսաստանի մի շարք գյուղատնտեսական համալսարանների և գիտական կենտրոնների հետ:

‹‹Oրգանական գյուղատնտեսություն›› մագիստրոսական ծրագրի նպատակն է պատրաստել օրգանական գյուղատնտեսության ոլորտի մասանագետների՝ զինված համապատասխան գիտական և գործնական գիտելիքներով։
Ծրագրի շրջանավարտները կունենան գիտելիքներ հողի բերրիության, օրգանական հավաստագրման, տեղական և միջազգային օրգանական չափորոշիչների, բնական ռեսուրսների հարակայուն կառավարման, օրգանական մշակաբույսերի ու մրգերի արտադրության և վերամշակման, օրգանական անասնաբուծության վերաբերյալ։

Ֆակուլտետում թողարկվող երեք մասնագիտությունների հինգ կրթական ծրագրերով   մասնագետների նկատմամբ արտադրությունում առկա է մեծ պահանջարկ:  Շրջանավարտների հիմնական մասն աշխատում է ըստ մասնագիտության: Այդ մասնագիտություններն են.

Ագրոնոմիա, սելեկցիա, գենետիկա

Կրթական ծրագիրն ավարտած մասնագետները տիրապետում են`

  • ֆերմերային տնտեսությունների ձևավորման, վարման և կառավարման ժամանա­կակից մոտեցումներին,
  • գյուղատնտեսական մշակաբույսերի մշակության ժամանակակից տեխնոլոգիանե­րին, շուկայի պահանջները բավարարող սորտերի (հիբրիդների) ստեղծման տեխնոլո­գիաներին,
  • պտղատու և խաղողի ինտենսիվ այգիների հիմնման և մշակության տեխնոլոգիական առանձնահատկություններին:
Բույսերի պաշտպանություն

Կրթական ծրագիրն ավարտած մասնագետները տիրապետում են`

  • մշակաբույսերի և անտառային ծառատեսակների վնասակար օրգանիզմների դեմ արդյունավետ պայքարի միջոցառումների պլանավորոման և իրականացման գործառույթներին,
  • սահմանային հսկիչ կետերում, լաբորատորիաներում, ջերմատներում և դաշտում բուսասանիտարական փորձաքննության գործառույթներին:
Ջերմատնային ագրոտեխնոլոգիա

Կրթական ծրագիրն ավարտած մասնագետ­ները տիրապետում են`

  • ջերմոցա-ջերմատնային տնտեսությունների ստեղծմանը (աերոպոնիկ, հիդրոպոնիկ և գրունտային),
  • ջերմոցա-ջերմատնային պայմաններում մշակաբույսերի մշակության ամբողջական համակարգերի կիրառությանը:         
Անտառային տնտեսություն և բնակավայրերի կանաչապատում

Կրթական ծրագիրն ավարտած մասնագետ­ները տիրապետում են`

  • անտառօգտագործման, անտառվերականգման, անտառհիմնման, անտառային գույքագրման և մշտադիտարկման, անտառային տնկարանների ստեղծման հմտություն­ներին,
  • իրականացնում են բնակավայրերի կանաչապատում, որն իր մեջ ընդգրկում է՝ պարտիզագործություն, ծաղկաբուծական տնտեսությունների կազմակերպում, կանաչ տնկարկների դենդրոֆլորայի տեսակային կազմի բարելավում ու գեղազարդության բարձրացում:
Ագրոէկոլոգիա

Կրթական ծրագիրն ավարտած մասնագետ­ները տիրապետում են`

  • գյուղատնտեսության արտադրության էկոլոգիական առանձնահատկություններին՝ գյուղատնտեսական հողատեսքերում տեղի ունեցող էկոլոգիական փոփոխություններին, դրանց պատճառահետևանքային կապերին,
  • նպաստում են գյուղատնտեսական կայուն արտադրության և էկոլոգիական տեսակետից անվտանգ գյուղատնտեսական մթերքների արտադրությանը: