Ագրարայինում դասախոսությամբ հանդես եկավ Auburn  համալսարանի դոկտոր Ամիթ Մորեյը

ՀԱԱՀ հրավերով համալսարանի դասախոսների եւ ուսանողների համար դասախոսությամբ հանդես եկավ ԱՄՆ Ալաբամա նահանգում գտնվող Auburn համալսարանի թռչնաբուծության գիտության ամբիոնի դոցենտ, դոկտոր Ամիթ Մորեյը:

Ողջունելով ներկաներին, դոկտ. Մորեյը նշեց, որ հիացած է Ագրարայինում տեսած ժամանակակից ենթակառույցներով, ինչպես նաեւ «հազարամյակի կայուն զարգացման» վերաբերյալ ցուցանակներով: Նա դրանք հատկապես կարեւոր համարեց կլիմայի փոփոխություններով պայմանավորված վարելահողերի նվազման, դրա հետեւանքով անտառների զանգվածային ոչնչացման, մթնոլորտ գազային արտանետումների ավելացման եւ մոլորակի միլիոնավոր թերսնված եւ սովի մատնված բնակչության խնդիրների լուծման անհրաժեշտության տեսանկյունից:

Նա նախ հակիրճ ներկայացրեց իր գործունեությունը, ապա խոսեց թռչնաբուծության մասին, մատնանշելով առկա խնդիրներն ու ձեռքբերումները, ինչպես նաեւ այս ոլորտում կարիերայի լայն հնարավորությունները:

Դոկտոր Մորեյը հանդիպումն անցկացրեց ոչ թե դասախոսության, այլ քննարկման ձեւաչափով: Նա սիրով պատասխանեց ներկաների մասնագիտական հարցերին:

Բոլոր առումներով հետաքրքիր հանդիպումից հետո աշխատակազմի ղեկավար Լուսինե Մնացականյանը հյուրին ծանոթացրեց Ագրարայինի նոր ենթակառույցներին: Դոկտ. Մորեյը եղավ Սննդամթերքի որակի հսկման ուսումնական լաբորատորիայում եւ Հացի, հրուշակեղենի եւ շոկոլադագործության ուսումնական լաբորատորիայում:

Դոկտոր Ամիթ Մորեյը Վաշինգտոնի Պարենի եւ գյուղատնտեսության հետազոտությունների հիմնադրամի կողմից պարենի եւ գյուղատնտեսության ոլորտում նորարարի մրցանակ է ստացել՝ մատակարարման շղթայում սննդի թափոնների եւ սննդի կորստի նվազեցմանն ուղղված աշխատանքի համար:

Դոկտոր Ամիթ Մորեյը մշակել եւ վավերացրել է «ֆունկցիոնալ սառույց» կոչվող նորարարական սառույցը, որը նվազեցնում է մթերքի փչացումը՝ միեւնույն ժամանակ բարելավելով պահպանման ժամկետը, սննդի անվտանգությունն ու որակը պահեստավորման եւ տեղափոխման ժամանակ: Դոկտոր Մորեյը նաեւ նոր հայեցակարգ է մշակում, որը թույլ կտա կանխատեսել սննդամթերքի փչացումը: