Անվտանգ արոտավայրեր, տեխնոլոգիաներ, սնունդ

astghik pepoyan

Սննդի անվտանգության եւ կենսատեխնոլոգիայի բաժինը՝ կ.գ.դ., պրոֆեսոր Աստղիկ Փեփոյանի ղեկավարությամբ, ՀԱԱՀ ամենագործուն, արտասահմանյան աշխույժ գործընկերային կապեր ունեցող ստորաբաժանումներից է, որտեղ ուսումնասիրություններ են իրականացվում մի քանի փոխկապակցված ուղղություններով: Այդ ծրագրերի՝ երկրի համար ռազմավարական նշանակությունը դժվար է գերագնահատել: Դրանք անվտանգ սննդի եւ պարենային անվտանգության անկյունաքարեր են: 2020 թվականը, չնայած համաշխարհային բարդ գործընթացներին, ոչ պակաս արդյունավետ էր: Այսպես.

«Ֆերմայից մինչեւ պատառաքաղ» ծրագրի շրջանակում տեւական, մանրակրկիտ հետազոտությունների շնորհիվ բաժինն առաջարկել է գենետիկորեն ձեւափոխված մշակաբույսերի ռիսկերի գնահատման նոր չափանիշ: Մեր գիտնականները ցույց են տվել, որ միայն բույսի միկրոբիոտիկայի անփոփոխ մնալը կարող է երաշխիք հանդիսանալ ԳՁ մշակաբույսի անվտանգության համար:

Հաջորդ ուղղությունը՝ «Անվտանգ արոտավայրեր»: Ստեղծվել է ՀՀ-ում կենդանիների շրջանում 1950-2020 թվականներին արձանագրված սիբիրախտի եւ տուլարեմիայի դեպքերի աշխարհագրական, բնապահպանական, մակաբուծաբանական, համաճարակաբանական տվյալների հիմնապաշար:

«Անվտանգ տեխնոլոգիա»՝ առաջարկվել է սննդամթերքի փաթեթավորման միանգամայն նոր մոտեցում, այն է՝ պրոբիոտիկների եւ էլեկտրոնային փնջի համատեղ օգտագործման միջոցով:

Եւ, վերջապես, պրոբիոտիկային հիմքի վրա մշակվել է ձկան կերի պատրաստման նոր տեխնոլոգիա: