Հետաքրքիր հանդիպում վարպետ մեղվաբույծի հետ, որ որոշել է ընդունվել Ագրարային համալսարանի մագիստրատուրա

ՀԱԱՀ Կարիերայի զարգացման եւ շարունակական կրթության բաժինը գործող ագրոբիզնեսի փորձին ծանոթանալու հերթական հնարավորությունն էր ստեղծել Անասնաբուժական բժշկագիտության եւ անասնաբուծության ֆակուլտետի մի խումբ ուսանողների եւ ոչ միայն նրանց համար: Բաժնի աշխատակից Նաիրա Ավետյանն այս անգամ «Գործնական մեղվաբուծության» թեմայով զրուցելու համար հրավիրել էր մասնագիտությամբ երկրաբան Տիգրան Սեդրակյանին: Բանախոսի համար մեղվաբուծությունը հոբի է, ինչպես երեւաց հանդիպման ընթացքում՝ շատ մեծ հոբի:

Հանդիպման ընթացքում, որն անցկացվում էր ընթերցասրահում, պարոն Սեդրակյանն անդրադարձավ մեղվաբուծության զարմանահրաշ աշխարհին, ոլորտի նկատմամբ աճող հետաքրքրությանը՝ հատկապես երիտասարդների շրջանում: Ներկայացրեց, թե ինչն է կարևոր մեղվաբուծությամբ զբաղվելիս, ինչից պետք է սկսել, ինչի պետք է պատրաստ լինել, որոնք են մեղվապահի խնդիրները, մանրամասն ներկայացրեց մայրաբուծությունը, նոր տեխնոլոգիաները եւ այլն: Ուսանողների հետաքրքրվածությունը մեծ էր, իսկ Տիգրանը նրանց բոլոր հարցերին ոգևորությամբ էր պատասխանում:

Տիգրան Սեդրակյանը մեղվաբուծությամբ զբաղվել է մանկուց, հայրիկի հետ, որպես մեղվապահի օգնական, իսկ որպես հիմնական մեղվապահ «հանդես է գալիս» 2005թ.-ից՝ զարգացնելով ընտանեկան մեղվանոցն ու բիզնեսը: Նա ասաց, որ ունի 50-ին մոտ մեղվափեթակ եւ զբաղվում է տարատեսակ մեղվամթերքների ստացմամբ, նաև՝ մեղվի տեսակների ուսումնասիրությամբ, մեղվի բազմամայր պահման մեթոդներով եւ մեղվաբուծության մի շարք այլ մեթոդների արդյունավետության բարձրացման միջոցների կիրառմամբ:

Բանախոսը առցանց տիրույթում ներգրավված է բոլոր մեղվաբուծական խմբերում եւ ակտիվորեն մասնակցում է բոլոր նախաձեռնություններին: Ինքն էլ նախաձեռնել է անվճար սեմինարների (վեբինարների) շարք եւ հետաքրքրասերների հետ ուսումնասիրում է մեղվի զարմանահրաշ աշխարհը: Կազմակերպում է անվճար գործնական դասընթացներ իր մեղվանոցում: Համագործակցում է մի շարք պետական կառույցների հետ:

Հանդիպման ընթացքում նաև հետաքրքիր մի փաստի անդրադարձանք: Մեր հյուրը, որ երեք հրաշք փոքրիկների հայր  եւ 44-օրյա պատերազմի առաջին օրվանից մարտի դաշտում է եղել, կռվել ամենաթեժ կետերում (Տիգրանը խնամքով թաքցնում է այդ փաստը ու չի սիրում խոսել այդ մասին), որոշել է ուսումը շարունակել Անասնաբուժական բժշկագիտության եւ անասնաբուծության ֆակուլտետի մագիստրատուրայում, որպեսզի ավելի գիտականորեն կարողանա զարգացնել մեղվաբուծության զարմանահրաշ աշխարհը:

Համտես էլ եղավ. Տիգրանի էկոլոգիապես մաքուր մեղրը նաեւ բացառիկ համեղ էր: