hy
Armenian (Հայերեն)Russian (Русский)English (United Kingdom)

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԱԶԳԱՅԻՆ ԱԳՐԱՐԱՅԻՆ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆ

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Շնորհավորանքներ

«Չմոռացվող ցավ» խորագիր

Միջազգային գիտաժողով

Օնլայն հարց ու պատասխան skype ծրագրի միջոցով երկուշաբթի,չորեքշաբթի,ուրբաթ ժամը՝ 10:00-12:00-ը

Բուսական ծագման մթերքի և հումքի վերամշակման տեխնոլոգիաների բաժին

Որպես կառուցվածքային ստորա-բաժանում` ձևավորվել է 2011թ. և իրականացնում է բուսական ծագման մթերքի և հումքի վերամշակման նորագույն տեխնոլոգիաների կատարելագործման ծրագիրը: Պրոֆեսոր Վ.Ն. Յավրույանի ղեկավարությամբ` բաժնում հետազոտություններ են իրականացնում 13 աշխատակից. ըստ հաստիքների` 3 ավագ գիտաշխատող, 9 գիտաշխատող և 1 լաբորանտ: Աշխատակիցներից գիտական աստիճան ունեն 9-ը, այդ թվում` տեխնիկական գիտությունների դոկտոր` 1 մարդ, տեխնիկական գիտությունների թեկնածու` 7 մարդ: 2011-2014 թթ. ընթացքում թեկնածուական ատենախոսություն են պաշտպանել բաժնի 4 աշխատակից: Ներկայումս ստորաբաժանման աշխատակիցների կողմից տարվող աշխատանքները բաժանվում են 3 ուղղությունների.

  1. Բուսական հումքատեսակների պահպանության և վերամշակման գործընթացների կատարելագործում նանոտեխնոլոգիաների կիրառումով: Այս ենթաթեմայի նպատակն է հետազոտել նանոմասնիկների հակամիկոտոքսինային հատկությունները, պարզաբանել բուսական հումքի վրա նրանց ազդեցության մեխանիզմները և մշակել նանոմասնիկների կիրառումով այդ հումքատեսակների երկարաժամկետ պահպանության և վերամշակման տեխնոլոգիաներ:
  2. Սպիտակուցային նյութերով, սննդային թելքերով, վիտամիններով և հանքային նյութերով հարստացված ֆունկցիոնալ նշանակության հացաբուլկեղենի և ալրային հրուշակեղենի արտադրության տեխնոլոգիաների մշակում, որի նպատակն է` ֆունկցիոնալ կանխարգելիչ նշանակության հացաբուլկեղենի և ալրային հրուշակեղենի տեխնոլոգիաների մշակումը, որոնցում որպես սպիտակուցների աղբյուր պետք է օգտագործվի սոյայի սպիտակուցի իզոլյատ, ցորենի սննդային թեփ և վիտամինահանքային խառնուրդ:
  3. Խնձորակաթնաթթվային խմորման կարգավորմամբ հատապտղային բարձրորակ սեղանի գինիների ստացման տեխնոլոգիաների կատարելագործում: Վերջինիս նպատակն է` կատարելագործել պտղահատապտղային գինիների տեխնոլոգիաները` դրանցում ներառելով խնձորակաթնաթթվային խմորման բաղադրիչ:

Բուսական ծագման մթերքի և հումքի վերամշակման տեխնոլոգիաների բաժնի առջև ծառացած են մի շարք խնդիրներ, մասնավորապես` ուսումնասիրել տարբեր գործոնների ազդեցությունը խնձորակաթնաթթվային խմորման ընթացքի վրա, սպոնտան խնձորակաթնաթթվային խմորման հավանականությունը և այն կաթնաթթվային բակտերիաների մաքուր կուլտուրայով տանելու պայմանները, խնձորակաթնաթթվային խմորման ձևից և ընթացքից կախված` գինենյութերի ֆիզիկաքիմիական մի շարք ցուցանիշների փոփոխությունը: Նախորդ տարիների գիտական թեմաների կատարման արդյունքում մշակվել են մի շարք սարքավորումներ ու տեխնոլոգիաներ, մասնավորապես`

  • պահածոյացված ձիթապտղի չափարկման և ծակոտման տեղակայանք,
  • կոլերների շշերի ստուգման կիսաավտոմատ,
  • պահածոյատուփերի վակուում մակափակման տեղակայանք,
  • բանջարեղենի տապակման փոքրածավալ տեղակայանք,
  • մրգակորիզների վերամշակման սարքավորումների համալիր,
  • բանջարեղենի խորովման կարուսելային ավտոմատ,
  • խաղողի միջվազային տարածության մշակության մեքենա,
  • մոտոբլոկի հետ ագրեգատավորիչ սրսկիչ,
  • հիդրոպնևմատիկ շարքացան,
  • խաղողի սերմերից բուսական յուղի ստացման հոսքագիծ,
  • սննդարտադրության թափոնների բրիկետավորման տեղակայանք,
  • պտղաբանջարեղենի համակցված չորացման տեղակայանք,
  • ծխախոտի խոնավացման տեղակայանք,
  • հայկական վերմուտ գինու տեխնոլոգիա,
  • հատիկասպիրտային տակուցքի օգտահանման (վերամշակման) հոսքագիծ,
  • մրգակորիզների բուսայուղերի արտադրության հոսքագիծ:

2011-2014 թթ. բաժնի աշխատակիցների կողմից հրատարակվել են 39 գիտական աշխատություններ, այդ թվում` հոդվածներ, մեթոդական ցուցումներ, ուսումնական ձեռնարկներ,աշխատություններից 6-ը` 2014 թվականին:

Հետադարձ կապ
ՀԱԱՀ, I մասնաշենք, առաջին հարկ,
Հեռ՝ +37410 560424, ներքին՝ 386
 

Հայտարարություն

Մրցույթ Erasmus+ «Միջազգային կրեդիտային շարժունություն» կրթաթոշակային ծրագրի շրջանակներում Գայզենհայմի համալսարանում (Գերմանիա) սովորելու համար:

Ուսման տևողությունը 10 ամիս է: ՀԱԱՀ-ից Գայզենհայմի համալսարանում ուսումը 2018-2019 ուսումնական տարվա ընթացքում շարունակելու հնարավորություն կստանա 4 ուսանող։
Մրցույթին կարող են մասնակցել Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի, Խմորման արտադրությունների տեխնոլոգիա և գինեգործություն բաժնի 2-րդ կուրսը հաջողութամբ ավարտած, բարձր առաջադիմություն ունեցող և անգլերենին լավ տիրապետող բակալավրիատի ուսանողները:

...

Հայտարարություն

Մրցույթ Erasmus+ «Միջազգային կրեդիտային շարժունություն» կրթաթոշակային ծրագրի շրջանակներում Սալերնոյի համալսարանում սովորելու համար

Եվրոպական հանձնաժողովի կողմից ֆինանսավորվող Erasmus+ ՀԳ1 «Միջազգային կրեդիտային շարժունություն» ծրագրի շրջանակներում ՀԱԱՀ-ը հայտարարում է մրցույթ՝ ուսումը Սալերնոյի համալսարանում (Իտալիա) շարունակելու համար: Ուսման տևողությունը 6 ամիս է: ՀԱԱՀ-ից Սալերնոյի համալսարանում ուսումը 2018-2019 ուսումնական տարվա 1-ին կիսամյակում շարունակելու հնարավորություն կստանա 1 ուսանող։ Եվրոպական հանձնաժողովը հոգալու է ուսանողների ճանապարհածախսը` 360 եվրո և ամսական տրամադրելու է 850 եվրո կրթաթոշակ։

...
ԱԳՐՈԼՈՒՐ

Իրադարձությունների օրացույց

Մայիս 2018
Կիր Երկ Երք Չրք Հնգ Ուբթ Շբթ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Գրանցվեք նորությունների համար

10