hy
Armenian (Հայերեն)Russian (Русский)English (United Kingdom)

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԱԶԳԱՅԻՆ ԱԳՐԱՐԱՅԻՆ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆ

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

«Չմոռացվող ցավ» խորագիր

Միջազգային գիտաժողով

Բուսական ծագման մթերքի և հումքի վերամշակման տեխնոլոգիաների բաժին

Որպես կառուցվածքային ստորա-բաժանում` ձևավորվել է 2011թ. և իրականացնում է բուսական ծագման մթերքի և հումքի վերամշակման նորագույն տեխնոլոգիաների կատարելագործման ծրագիրը: Պրոֆեսոր Վ.Ն. Յավրույանի ղեկավարությամբ` բաժնում հետազոտություններ են իրականացնում 13 աշխատակից. ըստ հաստիքների` 3 ավագ գիտաշխատող, 9 գիտաշխատող և 1 լաբորանտ: Աշխատակիցներից գիտական աստիճան ունեն 9-ը, այդ թվում` տեխնիկական գիտությունների դոկտոր` 1 մարդ, տեխնիկական գիտությունների թեկնածու` 7 մարդ: 2011-2014 թթ. ընթացքում թեկնածուական ատենախոսություն են պաշտպանել բաժնի 4 աշխատակից: Ներկայումս ստորաբաժանման աշխատակիցների կողմից տարվող աշխատանքները բաժանվում են 3 ուղղությունների.

  1. Բուսական հումքատեսակների պահպանության և վերամշակման գործընթացների կատարելագործում նանոտեխնոլոգիաների կիրառումով: Այս ենթաթեմայի նպատակն է հետազոտել նանոմասնիկների հակամիկոտոքսինային հատկությունները, պարզաբանել բուսական հումքի վրա նրանց ազդեցության մեխանիզմները և մշակել նանոմասնիկների կիրառումով այդ հումքատեսակների երկարաժամկետ պահպանության և վերամշակման տեխնոլոգիաներ:
  2. Սպիտակուցային նյութերով, սննդային թելքերով, վիտամիններով և հանքային նյութերով հարստացված ֆունկցիոնալ նշանակության հացաբուլկեղենի և ալրային հրուշակեղենի արտադրության տեխնոլոգիաների մշակում, որի նպատակն է` ֆունկցիոնալ կանխարգելիչ նշանակության հացաբուլկեղենի և ալրային հրուշակեղենի տեխնոլոգիաների մշակումը, որոնցում որպես սպիտակուցների աղբյուր պետք է օգտագործվի սոյայի սպիտակուցի իզոլյատ, ցորենի սննդային թեփ և վիտամինահանքային խառնուրդ:
  3. Խնձորակաթնաթթվային խմորման կարգավորմամբ հատապտղային բարձրորակ սեղանի գինիների ստացման տեխնոլոգիաների կատարելագործում: Վերջինիս նպատակն է` կատարելագործել պտղահատապտղային գինիների տեխնոլոգիաները` դրանցում ներառելով խնձորակաթնաթթվային խմորման բաղադրիչ:

Բուսական ծագման մթերքի և հումքի վերամշակման տեխնոլոգիաների բաժնի առջև ծառացած են մի շարք խնդիրներ, մասնավորապես` ուսումնասիրել տարբեր գործոնների ազդեցությունը խնձորակաթնաթթվային խմորման ընթացքի վրա, սպոնտան խնձորակաթնաթթվային խմորման հավանականությունը և այն կաթնաթթվային բակտերիաների մաքուր կուլտուրայով տանելու պայմանները, խնձորակաթնաթթվային խմորման ձևից և ընթացքից կախված` գինենյութերի ֆիզիկաքիմիական մի շարք ցուցանիշների փոփոխությունը: Նախորդ տարիների գիտական թեմաների կատարման արդյունքում մշակվել են մի շարք սարքավորումներ ու տեխնոլոգիաներ, մասնավորապես`

  • պահածոյացված ձիթապտղի չափարկման և ծակոտման տեղակայանք,
  • կոլերների շշերի ստուգման կիսաավտոմատ,
  • պահածոյատուփերի վակուում մակափակման տեղակայանք,
  • բանջարեղենի տապակման փոքրածավալ տեղակայանք,
  • մրգակորիզների վերամշակման սարքավորումների համալիր,
  • բանջարեղենի խորովման կարուսելային ավտոմատ,
  • խաղողի միջվազային տարածության մշակության մեքենա,
  • մոտոբլոկի հետ ագրեգատավորիչ սրսկիչ,
  • հիդրոպնևմատիկ շարքացան,
  • խաղողի սերմերից բուսական յուղի ստացման հոսքագիծ,
  • սննդարտադրության թափոնների բրիկետավորման տեղակայանք,
  • պտղաբանջարեղենի համակցված չորացման տեղակայանք,
  • ծխախոտի խոնավացման տեղակայանք,
  • հայկական վերմուտ գինու տեխնոլոգիա,
  • հատիկասպիրտային տակուցքի օգտահանման (վերամշակման) հոսքագիծ,
  • մրգակորիզների բուսայուղերի արտադրության հոսքագիծ:

2011-2014 թթ. բաժնի աշխատակիցների կողմից հրատարակվել են 39 գիտական աշխատություններ, այդ թվում` հոդվածներ, մեթոդական ցուցումներ, ուսումնական ձեռնարկներ,աշխատություններից 6-ը` 2014 թվականին:

Հետադարձ կապ
ՀԱԱՀ, I մասնաշենք, առաջին հարկ,
Հեռ՝ +37410 560424, ներքին՝ 386
 
Օնլայն հարց ու պատասխան skype ծրագրի միջոցով երկուշաբթի,չորեքշաբթի,ուրբաթ ժամը՝ 10:00-12:00-ը
ԱԳՐՈԼՈՒՐ

Իրադարձությունների օրացույց

Դեկտեմբեր 2017
Կիր Երկ Երք Չրք Հնգ Ուբթ Շբթ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Գրանցվեք նորությունների համար

10